Рецептата за коледен пън със захаросани кестени от Bake Off: специално за Edna.bg

Рецептата за коледен пън със захаросани кестени от Bake Off: специално за Edna.bg
Снимка: Bake Off

Днес ви представяме рецептата за коледен пън, с която шеф Юри Балталийски затрудни участниците в Bake Off: най-сладкото състезание на полуфинала на шоуто.

Коледният пън, познат в България като бъдник, е ритуално парче дърво, което се е поставяло в печката в навечерието на Коледа. То е било символ на раждането на Иисус заради светлината и топлината, които отделя.

Тази традиция по-късно се заменя с приготвянето на коледен десерт. Той представлява шоколадово руло с крем, декорирано така, че да наподобява дърво.

Kак се справиха участниците в Bake Off: най-сладкото състезание, можете да видите на NOVA PLAY. А ето и самата рецепта:

Коледен пън със захаросани кестени

Продукти за какаов пандишпан:

270 г яйчен белтък (9 бр.)
270 г бяла кристална захар
180 г яйчни жълтъци (9 бр.)
90 г какао

Продукти за захаросани кестени:

15 бр. кестени от консерва
200 г бяла кристална захар
80 г вода
2 капки ванилов екстракт
½ с. л. лимонов сок

Продукти за карамелено-шоколадов крем:

200 г захар
800 г животинска сметана (35% масленост)
3 жълтъка
300 г черен шоколад
75 г краве масло

Продукти за френския меренг (за направата на елхови клонки и гъбки за украса):

100 г яйчен белтък
100 г бяла кристална захар
100 г пудра захар
20 г лимонов сок

За марципановите снежинки:

50 г бадемов марципан
½ ч. л. СМС за втвърдяване на марципана
малко пудра захар (около 1 с.л.)

Продукти за направа на шоколадови кръгове за пъна:

100 г бял шоколад
100 г черен шоколад

За украса:

какао за поръсване на пъна
нетопяща се пудра захар за постигане на заскрежен ефект

Метод за приготвяне на какаовия пандишпан

Избийте белтъците на средна скорост с планетарен миксер до образуване на мека пяна. Прибавяте на интервали захарта до образуване на твърда лъскава пяна. Разбийте леко жълтъците и ги добавете на тънка струйка към белтъците, при непрекъсната работа на миксера. Свалете купата от миксера и прибавете пресятото какао. С бавни  движения хомогенизирайте сместа, но не бъркайте прекалено дълго. 

Със сладкарски пош дресирайте сместа под формата на ивици една до друга върху застлана с хартия за печене правоъгълна тава. Печете в загрята на 210°С фурна за 5 – 6 минути. Оставете да се охлади.

Снимка: Bake Off

Метод за приготвяне на захаросани кестени

Смесете захарта, водата, лимоновия сок и ваниловия екстракт и варете 5 минути. Добавете кестените и варете до редуциране на течността и леко захаросване на кестените. Дръпнете от котлона и оставете до пълно охлаждане в течността.

Метод за приготвяне на карамелено-шоколадов крем

В тенджерка изсипете бялата захар и карамелизирайте до златисто-кафяв цвят. В същото време затоплете 200 г от сметаната и я налейте към готовия карамел. Варете до пълното разтваряне на карамела. Свалете съда от котлона, темперирайте жълтъците и ги смесете с карамелената сметана. Прецедете сместа върху шоколада, който сте поставили в дълбок съд с овално дъно. Пасирайте до получаване на шоколадова емулсия, като прибавяте на части нарязаното на кубчета меко масло. Охладете емулсията до 32 – 35°С. Същевременно избийте останалата сметана до меки връхчета на средна скорост на миксера. Прибавете я на части, с въртеливи движения към охладената емулсия, като внимавате да не пресечете крема с продължително бъркане.

Внимателно обърнете пандишпана върху чиста кърпа и отлепете хартията. От същата страна, където е била хартията, разстелете равномерно шоколадовия крем по цялата повърхност, като малка част от него запазете за намазване от външната страна на рулото. Преди да започнете да навивате рулото, изрежете лента с 5 см широчина.  Разделете на две и от двете половини навийте две малки рула, които ще използвате по-късно за клони на коледния пън. По дължината на голямото руло подредете отцедените кестени и завийте стегнато.  Поставете трите рула във фризера за 30 минути.

Междувременно започнете да приготвяте декорацията за пъна.

Метод за приготвяне на френски меренг

С планетарен миксер избийте белтъците до мека пяна и на интервали прибавете кристалната и пудрата захар и лимоновия сок до образуване на твърда лъскава пяна – 15-20 минути. Част от меренга сложете в пош с накрайник 3 мм. Върху тава с нисък борд, застлана с хартия за печене, нарисувайте малки елхови клонки, като ги съобразите с размера на пъна. В друг пош с накрайник 9 мм сложете още меренг и оформете гъбки. Първо направете пънчетата – започвате от основата и с лек натиск изтегляте нагоре така, че да се образуват малки конуси. Трябва да са 10 бр. Следват шапките – пак с натиск, но задържате на място така, че да се образува полукълбо. Малка част от меренга запазете за слепване на гъбките. Изсушете в загрята на 105°С фурна за 90 минути. След като истинат, с върха на нож направете малки отвори под шапките и с отатъка от меренга слепете за пънчетата.

Метод за приготвяне на марципанови снежинки

Омесете марципана с пудрата захар и СМС пудрата. Върху много леко напудрена повърхност на работната маса, с точилка, разточете лист с дебелина 2мм. С помощта на формички изрежете снежинки. Пренесете ги върху тавичка покрита с хартия за печене и ги оставете да изсъхнат. 

Снимка: Bake Off

Метод за приготвяне на шоколадови кръгове – 6 броя

Темперирайте белия шоколад – разтопете на водна паня до температура 45 – 50 градуса. Свалете от огъня и добавяйте по малко студен шоколад, до сваляне на температурата до 26 градуса. Отново загрейте на водна баня до 29 – 30 градуса. От така темперирания шоколад с лъжичка излейте капка в средата на шоколадово фолио, изрязано с размер 15х15см, поставено върху сладкарско въртящо се колело. С помощта на силиконов гребен, единият край на който е поставен в центъра, започнете да описвате окръжност с бавни въртеливи движения на колелото. Оставете да се втвърди. Темперирайте черния шоколад – разтопете на водна баня до 45 – 50 градуса. Свалете от огъня, охладете с добавяне на шоколад до 27 градуса и отново загрейте до 32. Върху охладения бял диск нанесете тънък слой от черния шоколад и оставете да се охлади. Щом и той се втвърди, обърнете върху хартия и отделете фолиото. По същия начин направете още 5 шоколадови диска. След като всички са готови, изрежете два с диаметъра на краищата на пъна и четири с диаметъра на клоните.

Монтаж и довършване на пъна

Извадете рулата от фризера. Малките, които ще служат за клони, разрежете диагонално и слепете с елипсовидната част към голямото руло. Съобразете се с това, че кръглият разрез на клоните трябва да сочи винаги в една посока. С останалия шоколадов крем с помощта на шпатула, покрийте цялото руло. Със сладкарски гребен или вилица декорирайте така, че да имитирате кора на дърво. Върнете за кратко рулото  във фризера. Извадете, поръсете през цедка с какао и частично напудрете с пудра захар. Прехвърлете върху плато и прилепете шоколадовите кръгове. Използвайте въображението си за декориране с гъбки, клонки и снежинки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти