10-те храни, които ни помагат с подутия корем и лошото храносмилане

10-те храни, които ни помагат с подутия корем и лошото храносмилане
Снимка: Thinkstock

Ако се борите с подуване на корема и лошо храносмилане, трябва да прочетете следващите редове.

В тях водещият диетолог Касандра Барнс разкрива кои са най-добрите хранителни продукти, които могат да ви осигурят плосък корем и здрава хранителна система.

На първо място Касандра включва едно от основните традиционни ястия на корейската кухня - кимчи. То представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле, и много подправки като джинджифил и лют червен пипер. Ферментиралото зеле съдържа куп полезни за чревната флора бактерии, които улесняват преработката на храната.

Снимка: Thinkstock

Любимият на българите чесън също е включен в този списък. „Ароматният" зеленчук притежава силни антибактериални и противогъбични свойства. По този начин поставяте в „шах" всички лоши бактерии.

Снимка: Thinkstock

Артишокът пък е един от най-добрите ни източници на инулин - вид разтворими фибри. Те имат ефекта на скъпите пробиотици от аптеките, захранвайки добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.

Снимка: Thinkstock

Верен съюзник в борбата срещу подутия корем е и джинджифилът. Той стимулира производството на стомашна киселина и храносмилателни сокове, както транспортират храната през червата. Може да помогне и за облекчаване на гаденето. Подправката може да се използва в яхнии, супи и салати, но „златната" рецепта си остава тази за чай с джинджифил.

Снимка: Thinkstock

Касандра Барнс препоръчва и супа Мисо. Традиционната японска супа съдържа естествени „приятелски" микроорганизми, тъй като е съставена от бульон от зеленчуци или риба.

Снимка: Thinkstock

Добре познатите овесени ядки са страхотни за правилното функциониране на чревната система. Фибрите са задължителни за общото благоприятно състояние на организма, но е добре да се избягват пшеничните трици, които могат да бъдат доста тежки за стомаха.

Снимка: Thinkstock

Ябълковият оцет помага при симптоми на лошо храносмилане, газове и гадене. Една лъжица от него балансира киселинността в стомаха и подпомага метаболизма.

Снимка: Thinkstock

Ако не сте чували за кресон, запознайте се с него. Той представлява бързорастящо едногодишно градинско растение, чийто горчив вкус може да помогне за стимулиране на храносмилателните сокове, както и на жлъчния поток от черния дроб.

Снимка: Thinkstock

Добрият жлъчен поток е необходимо за ефективна детоксикация, като това е начин да се отървем от мастноразтворими отпадъци и токсини от черния дроб.

Снимка: Thinkstock

За плосък корем помага и бульонът от кости. За целта трябва да варите остатъците от животински кости в продължение на 8-12 часа. След този процес ще разполагате с питателна супа, съдържаща ценни минерали и желатин. Желатинът е много полезен за червата и контрола на стомашната киселинност.

Снимка: Thinkstock

И накрая, но не на последно място, топ диетологът препоръчва тиквените семена. Те са мощен стимулатор на червата. Още от древността суровите тиквени семки се използват като традиционно лекарство срещу паразити.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти