Как да тренираме "специалния" си орган

Как да тренираме "специалния" си орган
Снимка: Thinkstock

Кога за последно „вдигахте тежести“ с мозъка си?
Напоследък стресът в ежедневието ни е водещ - бързаме за автобуса, да решим задачата в срок, да обядваме за 30 мин...

Често прилагаме различни упражнения за физическа активност, спазваме хранителни режими, стараем се да почиваме. Истината, обаче е, че забравяме да обърнем внимание на една важна „частица” от нашето тяло, а именно нашия мозък.

Точно „Него“ ще почетем в тази съвместна статия с приятелите ни от Уча.се, които държат приза за Образователен сайт №1 на България!

В първата статия от поредицата научихме каква е тайната на умните и богатите, а преди около месец – защо децата лъжат и какво се крие в техния вълшебен свят.

Днес с помощта на Уча.се ще надникнем зад словосъчетанието „Упражнения за мозък” и ще разберем защо е необходимо да дадем на „черната ни кутия” активни упражнения и свежа храна.

Истината за нашия мозък
През 2013г. учени в областта на „неврогенезата” установиха, че благодарение на упражнения и различни храни е възможно да насърчим растежа на мозъчните си клетки и да подобрим общото си физическо състояние.

Чудите се как се случва това?! Ето вижте:

Леките и редовни физически (и умствени) упражнения стимулират производството на белтъка FNDC5. Той предизвиква повишаване на концентрациите на хормона Иризин, който стимулира не само изгарянето на мазнините, но и производството на друг белтък – BDNF.

Той от своя страна предпазва съществуващите нервни клетки и стимулира растежа на нови такива. Най-силно изразен е този ефект в области на мозъка, свързани с възприемането на нова информация и дългосрочната памет…   

Заключението, което правят учените е, че редовните физически упражнения не само укрепват тялото и сърцето, но и мозъка ни.

...а в крайна сметка кой не иска още по-добро здраве, умствена издръжливост и повече нервни клетки?

И така... запознайте се със 7 трика от Уча.се как да тренирате и храните правилно мозъка си.

7 важни упражнения и храни за мозъка

Визуализация
А вие обичате ли да визуализирате деня си, мечтите или така чаканата почивка?! Ако все още не сте прилагали този метод, знайте, че едни от най-успешните спортисти визуализират успеха си винаги преди своите двубои. Визуализацията освобождава ума от стреса, повишава креативността и дава пик на производителността на мозъка и тялото. Чували сте израза, че ако много силно искаш нещо, то се сбъдва... силното желание е свързано и със силна визуализация, така че затворете очите си и мечтайте всеки ден, всеки час дори за по няколко минутки.

Авокадо
Този екзотичен плод е изключително важен за нашия организъм. Благодарение на омега 3 и омега 6 мастни киселини, които съдържа, той спомага за притока на кръв в мозъка и защитава целия ни организъм от вредното въздействие на свободните радикали. Ако не обичате да хапвате авокадото натурално, то един трик от нас е да замените краставицата в таратора с авокадо. :)

„Дядо Йоцо гледа” как „Една българка” идва „По жицата”

Имате нужда да усвоите голямо количество информация за кратко време? Е, вашият проблем е решен. Редовното четене на книги помага именно за мисловните процеси и бързото запаметяване. Не се колебайте и бързо грабвайте някоя интересна книга.

Зелени зеленчуци с листа

Тук изборът е изключително голям и със сигурност обичате поне едни от следните зеленчуци – спанак, броколи, зеле, лапад, кале... нали?! Учените са доказали, че тези зелени благинки подобряват паметта, фокуса и цялостната мощ на мозъка. Помните ли песничката „Зеленчуци, който не яде...”? :)

Кръстословици, пъзели, судоку...
Колкото и „лековато” да ви изглежда това занимание - истината е, че ребусите предизвикват мозъка ни да мисли критично и да си припомня информация. Кръстословиците, пъзелите и судокуто помагат на „черната ни кутия” по-лесно да се справя със рутинните си задължения. Така че в обедната почивка, на път за работа или на плажа, погъделичкайте мозъка си с една доза кръстословица.

Ядки
Любителите на ядки и особено на орехи и бадеми са изключителни късметлии. Учените отдавна са установили, че те са изключително полезни за мозъка и нервната система. Това е така, защото съдържат витамини А, Е и група В, а също така и калий, калций, фосфор и желязо… дано не сме изпуснали нещо, а и вие не изпускайте възможността да поглезите мозъка си с ядки. 

Класическа рапсодия

Моцарт, Вивалди или Бах? Слушането на класическа музика повишава IQ-то, подобрява сетивата, усвояването на информация и игнорира външните дразнители. Ех, друго е човек да се потопи в „онова време”...Класическата музика гарантирано повишава и фокуса ви, ако трябва да се съсредоточите.

И като за финал вижте „Що е то вашия мозък?“, но не в огледалото, а в Уча.се:

Харесва ви, нали? :) Не го оставяйте да скучае – тренирайте го и го хранете редовно и той ще ви се отблагодари многократно! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти