Как се варят яйца за Великден

Идеалното време за варене на яйцата е 8 минути
Снимка: Thinkstock

Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно до друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата, пише "Gotvach.bg".

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлонът трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването поставете яйцата под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече, нито по-малко от 8 минути варене. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, а белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти