В окото на урагана...

В окото на урагана...
Снимка: Thinkstock

Както казва една моя по-възрастна приятелка, в окото на урагана е най-тихо.

Докато едни търсят сигурен пристан за себе си в тихите води на измамното спокойствие, други се чувстват комфортно именно в епицентъра на стихията. Лично аз предпочитам компанията на онези, които владеят бурите. С такива хора винаги е по-интересно, защото непрекъснато нещо се случва.

Тихите пристани създават илюзия за лекота на битието. Само от бавното люлеене на лодката може да ти се извие свят. Морската болест е по-силна когато си близо до брега. Виждаш ли го, докато си във водата, истинската наслада от безгрижието липсва.

Приключенията са винаги в открито море, да си на вахта край брега е по подразбиране скучно.

Избираме онези, с които имаме общ език на мълчание. Комфортно ни е с хора, от които има какво да научим и по тази причина аз отдавна вярвам, че се привличат не противоположностите, а еднаквостите. Намираме си еша с хора, които споделят зимата на собственото ни недоволство и синьото лято на добрите ни намерения. Като в ураган, където вятър, вода и пясък съществуват в опустошителната симбиоза на привличането.

„Душата си избира свое общество“.

Без изпитания животът е само окръжност. А аз още обичам виенското колело. Ако не си долу, няма да знаеш как е горе. Ако не си на върха, няма как да познаеш красотата на низината. Именно стихията разкрива пред очите ни красотата на света, за която често оставаме слепи в люлеещата се лодка на безгрижие, каквото не бих искал да познавам.

Не ни е дадено да живеем без да полагаме труд и усилия. От непрекъснатата работа на мравките до лова на хищниците всичко е катаклизъм на инстинкти, а при нас като най-върховен хищник – и на разум и чувства. Покоят се състои в бъдещото сигурно събитие, наречено смърт, в останалото време е здравословно да не спираме да търсим, да се вълнуваме и да задаваме въпроси за отговорите, които така или иначе намираме сами.

Така както няма смисъл без надеждата, така надежда без предизвикателствата е невъзможна. Преодолявайки препятствия, ние всъщност вървим напред. Затова неотъпканите пътеки в гората винаги привличат повече.

Ако любовта е лодка, предпочитам тя да е насред океана. Гръм и мълнии, двама се обичат повече в екстремни условия на буря. Това с пълна сила важи и за приятелството. Така си говорим с моята по-възрастна приятелка, докато си пием кафето.

„После вратата захлопва“.

Прочетете още от Добромир Банев в Edna.bg:

Трябва да обичаме!

Спрете да се пренебрегвате, заобичайте себе си

Обречени да познаем радостта

Жълтият цвят привлича любовта

Здравословният егоизъм да обичаш

На задния фон нещо ново

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти