Пили ли сте кафето си с магданоз?

Пили ли сте кафето си с магданоз?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, Алексей!
Не знам как да започна... Прочетох Вашата статия и осъзнах, че човек изгражда форми на поведение, за да се хареса на обществото или на хората, с които живее. Но това не е неговият живот и не би искал да живее, спазвайки модел на поведение непрекъснато. Аз съм на 37 години и осъзнавам, че моделът на поведение, който съм си изградила, ми пречи. Бихте ли ме посъветвали какво в поведението си трябва да променя, за да разруша и да изляза от този омагьосан кръг?

Здравейте,

Ние вече доста говорихме за менталните модели, които формират нашите карти и съответно – нашата реалност. Понякога, както явно се е случило при вас, моделите, които използваме, спират да отговарят повече на истинските ни потребности и по този начин започват да възпрепятстват щастието ни и радостта от живеенето.

Много често се случва при мен да дойде някой и да ми каже: "Изгубих смисъла". За мен това е сигурен знак, че картата е повела живота му много здраво, започнала е тя да ръководи живота му вместо него и е изчерпила смисъла, който е носила за него.

Хубавото тук е, че тази екзистенциална криза, в каквато вероятно се намирате и вие в момента, може да се превърне в преориентир - тя подава сигнал, че картата трябва да се промени. А реалността реагира на промяната - т.е. когато ние променяме картата, променяме формата на съда, който поднасяме на реалността и респективно се случват други събития...

Може би за вас е важно да започнете да правите неща, които да възстановят вашата автентична връзка с природното ви аз и оттам вече да изградите реалността, която искате за себе си.

Много помага да извадите сериозността от ситуацията – сериозността прави нещата ригидни, фиксираните модели сковават, а за да случите промените, които търсите, е нужна гъвкавостта на едно по-освободено отношение. Един от основните принципи, които разглеждаме на курсовете е: "За да имаш нещо, което никога не си имал, направи нещо, което никога не си правил".

Можете да пробвате за определен период да правите такива неща – буквално. Не е нужно тези неща да бъдат някакви значими и амбициозни, като да изкачите връх Еверест, например.

Нека да бъдат дребни неща от ежедневието ви, които сте превърнали в рутинни и дори не забелязвате. Може би никога не сте поздравявали хавлията си за баня с "Добро утро", когато я ползвате сутрин? И не сте пяли на хладилиника си "Зайченцето бяло"? А пили ли сте някога кафето си с магданоз?...:-)

В целия ни живот ние получаваме различни етикети и сами слагаме такива – на себе си и на всичко около нас. Започваме да се идентифицираме с нашите етикети – и реалността също. Проблематичното с етикета обаче е, че той е едно тотално предписание и задава параметрите на моделите – не само за поведение, а и за преживяване и мислене.

Етикетите организират преживяванията ни и ги завладяват. Ако обаче ги махнем, ще се окаже, че може да сме много по-свободни в поведението си, усещанията си и мисленето си; можем да възстановим връзката си с потенциала на живота и да започнем да го проявяваме в живота си, за да бъдем, да правим и да имаме онова, което бихме искали за себе си.

Правенето на тези "щуротии", ако и да е много забавно, не е самоцелно, въпреки че понякога, просто да се посмеем на дадена ситуация, помага много.

Те всъщност отварят широко вратата за гъвкаво и разнопосочно използване на потенциала ни в перспективата на безкрая. Смисълът на правене на тези "техники" е да освободим пространство вътре, в което да имаме възможност да изберем нови варианти и да наработим нов опит – вече такъв, който да синхронизира с природното ни аз.

Във Вселената етикети и граници няма, тя е неутрална, невербална и нелинейна, което означава, че всякакви взаимовръзки, които правим, различни от нашия социумен опит, могат да имат "ефекта на пеперудата" за живота ни...

За още работещи идеи как да излезем от матрицата, в която сме вкарали собствения си живот, ви препоръчвам да прочетете книгата "Животът може да е чудо": повечето от техниките там, които главната героиня прави, могат да бъдат използвани директно и от вас, като ги адаптирате към конкретните си нужди.

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти