Прозорец към душите

Картина, част от изложбата "Прозорец към душите"
Снимка: Towers Gallery

По ирония на съдбата един от заслужилите художници на Германия – Мила Милчева, никога не е излагала произведенията си в родната България.

Тя е родена на 1 май 1930 г. в Кюстендил. Въпреки изключителните ѝ резултати на приемните изпити в Художествената академия в София, няколко пъти я отхвърлят по политически причини  - баща ѝ, подполковник Спас Милчев, герой от три войни и носител на ордени за храброст, е осъден в един от процесите на т.нар. „Народен съд” и екзекутиран .  

Най-сетне през 1954 г. я приемат. Но независимо че е първенец на випуска, не ѝ дават стипендия и често се налага да гладува.

Мила има големи проекти, предлага смели решения, но на всяка крачка се сблъсква с ограниченията на „социалистическия реализъм”. Като към това се прибавят и огорченията от политическата дискриминация, тя се вслушва в препоръките на своя преподавател по стенопис проф. Гочо Богданов: „Ако искаш да правиш свободно изкуство, отиди на Запад.” Само че това е времето на „Желязната завеса”.

И начинът да се „избяга” е само един. Нелегален.

С помощта на роднини в Италия, дегизирана и с чужди документи, тя пресича нелегално границите с Австрия и Германия, за да се установи в лагера за емигранти в Цюрендорф край Нюрнберг. Малко след това, като по чудо, получава разрешение за пребиваване. И то в Мюнхен.

От 1978 г. до края на живота си Мила Милчева прави блестяща преподавателска кариера във Фолксхохшуле (Свободен университет) към мюнхенската община като доцент по живопис, стенопис, рисуване и портрет.

Мила си отива от този свят през 2014 г., без да се е завърнала или да е направила изложба в родината си.

Първата такава, за съжаление посмъртна и наречена „Прозорец към душите“, бе открита в Towers Gallery на 20 ноември в присъствието на много нейни ученици от Германия.

Творбите ѝ могат да бъдат разгледани до 8 декември (включително) в Tower Gallery на ул. ‚Лъчезар Станчeв“ 5А, сградата на Софарма Бизнес Център.

Открийте още новини за изкуство в нашата специална рубрика ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти