Още една неподозирана полезна страна на секса

Още една неподозирана полезна страна на секса
Снимка: Thinkstock

Сексът е по-полезен за паметта дори от решаването на судоку, съобщи в. "Дейли експрес", позовавайки се на доклад на здравния експерт Делия Маккейб.

Според скорошно проучване, ползите от секса се увеличават с още една - освен, че половият акт е ефективна "тренировка" за дробовете и сърцето, която освобождава хормони на щастието, намаляващи стреса, той увеличава и производството на нови мозъчни клетки.

 >>> Още интересни новини за секс намерете в мобилното приложение на Edna ТУК >>>

"Судокуто тренира паметта, логиката, способността за засичане на схеми, планиране и последователно мислене, като всичко това се случва в префронталния кортекс. Ефектът от него обаче е ограничен в тази област", твърди Маккейб.

Оргазмът от друга страна стимулира множество центрове на мозъка, увеличава притока на кръв, следователно и хранителните вещества.

"Това са областите на мозъка, които управляват емоциите и контролират освобождаването на хормони на щастието, увеличаващи чувството на доверие, любов и обвързаност", пише Маккейб.

"Освен това хормонът окситоцин, който се освобождава по време на секс, подсилва чувството за сигурност, стабилност, емпатия, психологическа топлота, алтруизъм, доверие и има функцията да релаксира", допълва тя.

Всичко това се съчетава с освобождаването на допамин, който доставя наситено удоволствие, и серотонин, който кара човек да се чувства сигурен и спокоен.

"Щастливата и задоволителна връзка между двама души е много полезна за мозъка, защото удоволствието и партньорството освобождават хормони и химикали, поддържащи мозъка млад", твърди здравният експерт, цитирана от БТА.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти