Бирата е в топ листата на най-добрите напитки за добра форма

Платена публикация

Бирата е в топ листата на най-добрите напитки за добра форма
Снимка: netinfo

Галя Дензел e фитнес експерт и автор на здравословните рецепти от колекцията „Изкуството на истинската храна“, книгите “Man on top”, “Real Food Reset” и “Eat Well Move Well Live Well”.

Движението, пълноценното хранене, баланса и намирането на по-добро качество на живот са сред движещите сили в работата и личното й развитие. Вече 12 години помага на хора на различна възраст да постигнат по-добро здраве като ги съпътства в избор на храна, движение и грижа за себе си.

Галя живее в Щатите, където работи в студиото си в Южна Калифорния, но поддържа жива връзка и практика в България чрез онлайн платформата movewellbg.com.

А ето и какво споделя тя за Edna.bg как можем да водим по-здравословен начин на живот.

1. Каква е ролята на натуралните напитки в здравословния начин на хранене и живот?

Спонтанната алкохолна ферментация на зърнени продукти датира от 7000 г. пр. Хр. Ако погледнем назад – бирата ни свързва с предците ни както хляба. Преди бирата, прадедите ни ферментирали плодови сокове, но с установяването на уседналото земеделие, наличието на зърно и по-богатия добив се дава начало на цяла революция в създаването на различни видове бира. Египтяните имали нежни имена за различните разновидности на бирата, като “красивата и благата”, “божествената”, “радостната”, “хранителната”.

Бирата е любима на много от нас, не само заради приятния вкус, но и заради конкретния начин, по който се чувстваме след консумацията й – възстановени от физическа активност, хидратирани в горещините, освежени и заредени с антиоксиданти, релаксирали заради наличието на витамини от групата В.

2. Много често моите ученици ми разказват как чаша бира след дълъг работен ден утолява жаждата им по-добре от чаша вода. Защо е така?

Напитките получени чрез естествена ферментация са съпътствали менюто на хората преди нас в продължение на векове – от една страна като допълнителен източник на оскъдни иначе хранителни вещества, от друга страна като алтернативен източник на хидратация. Том Стандейдж в “История на света в 6 чаши”, разказва че древните бири са били с по-ниско алкохолно съдържание и много по-високо съдържание на дрожди и са се консумирали в доста по-големи количества от съвременните им версии. Приготвена чрез варене, бирата в древността е била по-сигурна и хигиенична напитка от водата, която лесно се замърсявала в селищата на земеделците.

Днес знаем, че гените ни имат памет и сме склонни да избираме напитки, които поколения преди нас са познавали добре. Напълно възможно е тялото да разпознава, че в бирата има повече от живителна вода – заедно с нея поемаме и доза разтворими фибри, силиций за костите, витамини и минерали, ценни за нервната система. Разтворимите фибри в бирата, особено арабиноксилан, служат за храна на чревната флора и поддържат здрава имунната ни система!

3. Повечето дами следят дневния прием на калории, а ние знаем, че бирата е нискокалорична напитка. Можете ли да дадете съвета си на специалист, защо да я предпочетем пред други напитки?

Напълно  естествено е всеки съвременен човек да има представа от калорийните си нужди, за да може да прецени най-добре кои храни му дават най-добра енергия и здраве. На първо място е важно да можем да отделим фактите от митовете – например много дами вярват, че бялото вино е по-добро за поддържане на фина фигура от бирата. Научните изследвания, които представят бялото вино като по-добър избор от бирата обаче, също показват, че хората пиещи вино, като цяло имат по-добри хранителни навици от тези, които пият бира. Ако сравним съдържанието на благотворни за здравето вещества: особено на витамини от В групата и антиоксиданти – бирата е сериозен кандидат за топ листата на най-добрите за добрата форма напитки. Бирата е единствената напитка съдържаща хмел – шишарките на тази прекрасна билка съдържат флавоноиди с протововъзпалително и противотуморно действие. Хмелът е и силно успокояващ за нервната система и помага при тревожност и безсъние. Въглехидратите, съдържащи се в бирата са с естествен източник и дори предлагат доза разтворими фибри – нещо, за което не може да претендират соковете или безалкохолните напитки. Бирата, комбучата и сайдерите в момента са сред най-популярните напитки за здраве и утоляване на жаждата сред активните, млади и търсещи здраве хора тук в САЩ. Макар, че пивото е доста бедно на калории – повечето бири съдържат между 100 и 150 калории за чаша, те все пак участват в калорийния баланс, така че аз съветвам моите ученици да гледат на бирата като на още един естествен източник на въглехидрати и да имат предвид това, когато изготвят менюто си.

4. Все още е широка разпространен мита за т.нар. „бирено коремче“.

Според мен тук най-важен е стилът на пиене. Има огромна разлика между изпиването на чаша бира с храна и така нареченото запойно пиене, където периодично човек изпива много на брой бири, обикновено разсеян от приятна компания и празници. Влиянието на микро-културата на пиенето на бира – как, с кого, колко и кога пием е много голям фактор в образуването на “бирено коремче”. Тук може да добавим и обичайните храни, които се консумират заедно с бира – пържени картофки със сирене, пържена риба, различни хрупкави пръчици, панирано сирене. Това са така наречени хипервкусни храни – комбинация от хрупкаво, солено и подправки, които стимулират апетита. Ако сравним бирените мезета с продукти като колбас, прошуто, фини сирена, плодове – които типично се консумират с вино, ще видим, че и храната има огромно значение за коремчето. 

5. Най-новите тенденции в чужбина са за въвеждане на бирена култура и комбинацията на различни видове бира с различни храни. Какво ви прави впечатление в тази сфера? 

Тук в САЩ са популярни така наречените микро-пивоварни и гастро-пъбове – места, където да опиташ от малки реколти специално произведена сезонна или местна бира и сайдери. Бирената култура е в партньорство с движението “от ферма до маса”, където местни бири се съчетават с колбаси, произведени от ферма наблизо и вкусни сезонни зеленчуци, приготвени с местни сирена и продукти. Друга тенденция е магазините за здравословно хранене да имат барове само за наливна бира, често произведена на място. Така можеш да си купиш хубава храна и да се отпуснеш с чаша бира след пазаруването. Идеята е семейството и приятелите да са част от умерената консумация и здравословния начин на живот, за да се отдалечим от всяко прекаляване, което може да навреди на здравето.

6. Какво бихте препоръчали като здравословни комбинации на храна с бира?
И може ли да се съчетава бира с десерт?

Най-ключово при комбинирането на храна и бира е да изберем такива комбинации, че всичките ни сетива да се изпълнят – цветът, ароматът и вкусът на бирата да ни удовлетворят напълно. Това помага преживяването да е пълноценно и да се заситим с по-малки количества от ястието и пивото. Изберете по-светла бира за риба, пилешко или ризото и тъмна бира в сезона на червените меса и гювечите в гърне. Ако хапвате зеленчуци на грил – на тях много отива тъмна бира. По-киселите бири чудесно пасват на сладки кореноплодни и зеленчуци, печени дълго на бавен огън. Дори десерт може да се комбинира с бира – особено с плодовите бири. За тези от нас, които следят за добрата си форма, винаги препоръчвам по-светла и лека бира с риба или морски дарове с леки и горчиви зеленчуци, като рукола, за подобряване на храносмилането.

7. Споделете ни любимата си рецепта с бира.

Любимата ми рецепта с бира се приготвя с пшеничена бира. Лесна, ароматна и много вкусна, а именно круши с бира. Кипнете 2 бири на среден огън, към тях добавете 3-4 с.л. меласа, няколко зрънца карамфил, кардамон и канела. Обелете 2 едри круши и ги пуснете цели във врящата бира. Намалете котлона, за да къкри сместа тихо, похлупете и гответе още 15 минути. Извадете крушите, оставете ги леко да се охладят и ги нарежете. Сервирайте с меки сирена и мед и чаша искряща пшенична бира.

Следете LoveBeerBG.

Повече за работата на Галя Дензел в САЩ, както и контакт с нея може да намерите тук и тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти