Не се привързвай, за да не страдаш

Калин Терзийски
Снимка: Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски

Губя го, губя го…

Така си казах и изпитах горчивина – в гърдите, в стомаха, в гърлото и в целия ми свят. Знаете – човек има за себе си чувството като за свят. И може да каже – заболя ме целия свят. Не е нито в гърдите, нито в корема, нито в душата, нито в краката – а те заболява именно в света.

Губя го – така си помислих и извих детинските си устни, които са вече устни на стар човек – в плачлива гримаса. Ще ми се да съм дете – да ме съжали и мен някой; на всички понякога, знам си, ни се прищява да отпуснем ъгълчетата на тая ми ти уста, да затреперим с брадички – та да ни погали по главата някой. И да ни успокои.

Тогава – ако сме били мъдри и сме повярвали – ще усетим, че ни погалва Господ. Тоя стар приятел наш. Иначе само ще проточваме ъгли на устички надолу-надолу, само ще треперим с брадички; но защото не сме повярвали – никой няма да идва няма да ни погалва. Така е то.

Губя го. Губя своето свещено чувство за единство със света. Това вълшебно чувство, че мога да нарека всяко нещо – предмет, образ или чувство – и да го нарека така точно, така фино и красиво, че да блесне! С най-правилната дума.

Губя тоя съвършен усет за света, при който се чувстваш като млад и силен любовник, който е правил любов със света – току що – и го е обладал така добре, че светът сега лежи и диша благодарно.

Губя своето свещено чувство, че знам точно какво искам да кажа… не че знам – но го казвам…казвам го и гласът ми е уверен и силен като на оратор във вулкан; като на оратор пред милион голи жени, пред милион красиви голи жени; като на всемогъщ крал, който казва всичко - право в сърцата на милите си и предани поданици!

Губя проклетото, щастливо вдъхновение!

Вдъхновението.

Преди си казвах: трябва ми само един малък звукопроизвеждащ апарат, записи на Дорс или Бийтълс, слушалки – и ще си набавя вдъхновение. Казвах си – започна ли да пиша – вдъхновението идва и ме завладява – защото то извира от самите думи – напишеш ли верните думи, хванеш ли вярната нишка – и вдъхновението идва само. То живее сред думите и само трябва да поровиш из тях – просто да попишеш малко думи – и току сред тях ще напипаш опашката на милото вдъхновение – тая лисица – и ще я хванеш и ще полетите – то е златна летяща лисица – и ще летите заедно дълго и щастливо – като комети.

Но сега не съм сигурен в тия рецепти. Страх ме е, че го губя.

Много ме е страх, защото аз без него съм нищо. Защото моето вдъхновение е и моята брадва и моя скалпел за изрязване на смъртоносни тумори по мен, то е моето перо за галене по петите и моята най-нежна ръка за самозадоволяване. Без него за мен няма живот. И усетя ли, че то нещо ми се губи – страх, голям като океан, ме обхваща!

И затова сега, на 45, ми минават такива мисли през главата – налегне ли ме униние, казвам си: Губя го, губя го…

И като ми минат такива мисли…

Хм, да. Какво друго мога да си кажа в такива моменти, освен нещо казано от милия ми Буда? Не се привързвай, старчето ми, не се привързвай! За да не страдаш – не се залепвай със страстни нишки ни към човек, ни към имот, ни към вдъхновение! Защото привържеш ли се – винаги ще си наранен! Човек се привързва към един начин на живот и само на сантиметър да се помръдне встрани този определен начин на живот – човекът, който е привързан към него – страда ужасно. Не се привързвай, Кайо. Така си казвам, защото така ме е учил Буда, така ме е учил Христос и други мили глави.

Ще си отиде вдъхновението. Хм. Така е. Но може и друго вдъхновение после да се появи!? Нали така!? А може и да не се появи …голяма работа. Но ако не съм привързан към него – ще продължа да живея и без вдъхновение. Ведро. И ще си направя вдъхновение от сивотата и равномерността на липсата. Нали е възможно?! Дали е възможно?

Колко странно, мили приятели - вие ще се развикате, че не може да се живее без вдъхновение. Но я помислете: колко от вас живеят с вдъхновение и колко – без?

И както казах – само бурята ли е вдъхновение, само екстазът и оргазмът ли са вдъхновение? Та ако загубиш вдъхновението…то тогава – от празното след това няма ли да се оформи – благодарение на мъдростта ти – ново вдъхновение?

Така, така…

И ето. Уча се да не се привързвам. Дори към такова колосално важно нещо като моето вдъхновение!

И срещам на улицата мила дама. Тя ме пита какво правя и аз и казвам, че ей сега отивам да пиша есе за привързването и непривъзването (ето точно това, което четете). И заговаряме, а после и заспорваме - за това ми ти привързване.

И аз весело – като млад пес – я хапя и лая – за социализма, за хората на социализма, които бяха свикнали да им е много уреден животът; да е подреден по един уж вечен начин; да не се променя, та да неуспеят да се привържат към куп неща – апартаментчета, вили, коли и служби – и тая (според тях – свещена) привързаност беше тяхно жизнено кредо!

И точно 'щото така наивно се бяха привързали към един определен стереотип, към един - по техните представи - вечен начин на живот  - те сега страдат ли, страдат.

И аз разказах на милата дама за поне седем човека, които сега напоследък си загубиха работата. Как съм бил свидетел на загубата им. И как съм ги съветвал да се усмихнат, да плюят и да вървят напред без капка съжаление. Разказвал съм им, как аз съм губил тридесет пъти работата си със смях (е, в началото  - и с ужас). Разказах и как съм ги съветвал да не се привързват към статуквото. Да са свободни. Да не са зависими от привързаността си ни към работата, ни към нищо!

А тя каза малко ядосано: Е, не може точно така…Човек не може да не се привързва към нищо!

А аз се разсмях и и казах: О, със сигурност може! Вижте Буда! Вижте Христос! Пък и аз не казвам на хората: не се привързвайте. Аз им казвам – привързвайте се колкото си щете, но знайте, че привързването ви носи големи страдания. Когато загубите това, към което сте привързани – ще страдате. А загубата рано или късно идва. Така че – привързвайте се и се гответе за плач! Който почне работа – умно ще постъпи, ако си подготви молбата за напускане от първия ден! Който се роди – умно ще постъпи, ако си подготви гроб!

Така казах и завърших весело: Щастливо ще живееш само ако си готов да загубиш всичко!

Е, това вече са прекалени работи! – засмя се троснато милата госпожа и завърши – Не е точно така, но това е дълъг разговор!

И се разделихме. На мен ми беше мъчно за моите приятели, загубили работата си и останали с липса в зависимите от имане на работа души. Мъчно ми беше за всички възпитавани на силна привързаност. На привързаността като висш закон.

Мъчно ми беше. Но знаех, че и аз съм един от тия – учените на привързаност. Към хора, към любими и близки, към места и начини на живеене. Привързан към хубавото и към самия живот. И заради това – много страхлив и зависим.

Знаех, че само си плямпам за непривързаността – за да накарам милата дама да се поразмисли и поядоса. Знаех, че и моето е привързване. Моето е привързване към мисълта, към идеята за непривързването. А и това си е прекалено.

Но аз…

Затичах се и догоних госпожата: И аз съм ужасно привързан, мила… но аз се уча… уча се… да не съм…

Така ѝ казах аз и след това тръгнах по пътя си. Който можех да променя - без да изпитам мъка – във всеки един момент!

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти