Как да се справим с детето, според зодията му - II част

Как да се справим с детето, според зодията му - II част
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В миналата част на поредицата ви разказахме как да възпитавате детето си, ако то е въздушен зодиакален знак. Днес продължаваме темата с децата, подчинени на водната стихия в техния хороскоп:

Децата Раци

В деня след лятното слънцестоене започват да се раждат Рачета. Бебетата Раци лесно могат да бъдат разпознати по своята запазена марка - треперещата брадичка, която издава нежната им ранима душа. Те са гушливи, емоционални, силно привързани към мама. Остро ще отреагират и на най-малкия признак за пренебрегване и отблъскване, които нека никога не се превръщат в устойчиви състояния, защото Рачетата ще се затворят в себе си и привидно ще излъчват спокойствие, но всъщност ще са развили дебела защитна обвивка от безчувственост и безразличие.

Малките Раци са изключително чувствителни и притежават фини емоционални сетива като антенки, с които улавят всички вибрации във въздуха. Чрез тях зорко следят настроенията на мама и се нагаждат според тях, за да са сигурни, че никога няма да бъдат лишени от закрила, храна и обич.

Още от малки разкриват на света своята състрадателна и грижовна природа, особено към близките си и към по-малките братчета и сестричета. Нека родителите им държат в ума си, че тази тяхна свръхзагриженост и стремеж да блеснат като помощници нерядко е защитна реакция срещу страха им да не бъдат изоставени, забравени и изместени от новопоявилия се член на семейството. Затова никога не ги приемайте като даденост и не забравяйте да ги дарявате с внимание, докато сте улисани в грижите по новото бебе.

Раците ще усетят и най-незабележимия дисбаланс в семейните отношения. Те веднага ще уловят, ако между мама и татко има криза. И това за тях ще бъде много страшно, дори и да не го покажат, те ще страдат вътрешно, освен това ще се чувстват виновни. Затова родителите на малки Раци трябва да бъда особено честни първо към себе си и след това към децата си, като внимателно, без да ги натоварват със собствените си проблеми, накратко и обично им обяснят какво се случва и ги уверят в любовта си към тях.

Домът и семейството за Рачетата са от особена важност. Те забелязват и помнят. Детството им остава в скъпоценни ъгълчета на паметта им, където вече като по-големи се оттеглят, прехвърлят съкровищата си и се зареждат с енергия. Затова най-големият подарък, който можете да направите на своя малък Рак, е да му създадете щастливи и уютни детски спомени. А това не е трудно, защото тези деца се нуждаят преди всичко от принадлежност, взаимност, доверие, сигурност - тоест семейство.

Нерядко в живота на Раците от ранна детска възраст се случват семейни катаклизми, поставяйки увереността им, че светът е безопасно място за живеене, на карта. Именно пред тези представители на зодиака стои нелеката задача да намерят вътрешни устои, да прекъснат психически връзки и емоционална зависимост от значими родителски фигури, да станат самостоятелни, без да забравят да обичат, да намерят семейството в себе си и да го създадат в неговата по-висша същност. А тези уроци рядко се учат лесно.

Децата Раци може понякога да изглеждат свити, резервирани и необщителни, но това е техният начин да прикрият своите съмнения и опасения спрямо грубостите на света. Те понасят тежко критиките, затова нека бъдат умерени и поднесени с много любов, внимание и обоснованост. За да могат да изявят най-прекрасните си страни и таланти, се нуждаят от обилни дози насърчаване и похвали. Трябва да се чувстват сигурни, приети и обичани, за да излязат навън в света и да го покорят, осъществявайки мечтите си. Имат ли тази база на необходимия им екзистенц минимум, Раците се превръщат в смели воини.

Рачетата не се сприятеляват лесно, те не са социални пеперуди като Близнаците - освен ако Луната им не е в Близнаци, Везни или Лъв. Допуснат ли някого до себе си, запазват приятелства от детството за цял живот. Те притежават богато въображение, което трябва да се насърчава чрез игри, домашен театър, съчиняване на истории, рисуване. Семейните игри са любимият им начин за прекарване на времето. А и те създават вълшебни спомени, които после топлят.

* * *

Децата Скорпиони

Другите водни деца са Скорпиончетата. Те са особена порода - изключително прозорливи и по детективски проницателни. Виждат отвъд думите, стените и явните намерения. Дори сами се плашат от силата на ума си и от уязвимостта на сърцето си. И от малки се научават да манипулират ситуациите в своя полза, но малцина знаят, че това е начинът им да се защитят от неконтролируемото. Техните чувства са с толкова силен интензитет, че ще ви пометат, докато самите те не се научат да ги овладяват, понякога до степен на потискане.

Тези деца се нуждаят от нежна ръка, която да стимулира най-фините изяви на душата им. Турбулентните им чувства трябва да получат поле за изява, по възможност чрез някакво средство за творческо себеизразяване. Ако се чувстват уязвими, те ще се оттеглят от света и хората, обличайки социалната дреха на спокойствието, или затваряйки се в свой собствен свят на магьосници, дракони и герои.

Децата Скорпион обичат да се чувстват целеустремени. Ако имат пред себе си цел и предназначение, те процъфтяват и дейностите, с които се занимават, придобиват смисъл. Безцелните игри нерядко ги напрягат, но това също е нещо, в което трябва да се научат да се отпускат - играта и радостта от нея. Много често тези деца са сериозни, забравяйки за простичките удоволствия в живота. Припомняйте им ги и им ги позволявайте.

Онова, което ги кара да се чувстват уверени, са постиженията им. Не си спестявайте хвалебствените и насърчителните думи - те ще бъдат семената в градината на техните богати души.

Децата Скорпиони обожават книги. Митове, легенди и истории за героични времена, богове, мистерии и чудеса пленяват вниманието им. Внимавайте какви приказки им четете и се стремете да не са твърде мрачни и кървави, защото нерядко сънуват кошмари. А и все пак трябва да ги възпитаваме и във светлите и сладки радости в живота.

Скорпиончетата са потайни, предпочитат собствената си компания и обичат да крият както чувства, така и вещи. За тях е важно да си имат тайни скривалища, където да държат своите съкровища. Тази им наклонност може да се впрегне в нещо позитивно и креативно като игри за намиране на вещи или организиране на изненади и подаръци за любими хора.

Те са често инатливи и твърдоглави и трудно ще ги накарате да направят нещо против волята си. За целта е нужно да се почувстват провокирани, но в никакъв случай манипулирани. Освен това, имат нужда и от усещане за смисленост и уважение. Ако се чувстват уверени в почтените ви чувства и искреността ви, те са най-харизматичните, дълбоки и лоялни същества.

Особено внимателни трябва да бъдат родителите към ранимостта и накърнените чувства на малките Скорпиони. Те в никакъв случай не бива да бъдат оставяни да се възпаляват и да нарастват до чудовищни размери в тихото усамотение на тези деца, които са склонни дълго да ближат рани, да се самоизяждат и самообвиняват. Особено когато са си позволили да изпитат завист, ревност или омраза. А това са чувства, които съвсем не са им непознати и често се сблъскват с тях, когато някой ги измести от централното място в семейството, като новопоявило се братче или сестриче.

Скорпионите трябва да бъдат внимателно подготвяни за такива значими промени - това ще им затвърди усещането, че са уважавани. Подготовката включва и това да ги въвличате в дейностите преди и около събитията - нека бъдат част от суматохата, не ги отпращайте в стаите им, където и без това познават миговете и пространствата на самотата.

* * *

Децата Риби

Най-отличителната черта на малките Риби е тяхното живо, вибриращо въображение. Те са очарователни, артистични, добродушни - истински ангелчета на земята.

Те са мечтателите на зодиака, които често му изпускат края и отлитат в своите фантазни пространства, забравяйки да се върнат. Децата Риби обожават да си измислят истории, да преиначават реалността, да я модифицират и украсяват така, че да стане по-райска и по-поносима. Измислените светове са реални за тях, затова имайте предвид, че не е за предпочитане да прекалявате със свръхстимулирането на богатото им въображение, особено вечер преди лягане, когато няма да ви оставят на мира, докато не им прочетете най-заплетените и невероятни истории. Безкрайно им е трудно да се успокоят и да заспят.

Освен това, тези деца се нуждаят от здрава връзка с реалността, като фантазният свят не бива да бъде задушаван, но канализиран в градивни творчески занимания като музика, рисуване и танц. Колкото повече творчески занимания за тях, толкова по-добре. Толкова по-смислен израз ще намира богатото им въображение, което иначе би залиняло и би се изродило единствено в меко казано странен вкус към лъжата. Изключително радостни и приятни занимания за децата Риби са свиренето на музикален инструмент, пеенето, танцът, гимнастиката и фигурното пързаляне. Те притежават вродена грация.

Съсредоточаването не е най-силната им страна, затова често се отнасят и започват да блеят през прозореца - а това им създава ядове в училище. Заинтригувано ли е въображението им, шашкат преподавателите си с недостижимите си идеи.

Сред малките Риби, колкото и невероятно да звучи, има и математически гении. Те не разбират математиката - те я чувстват и виждат. За тях тя е музика, дихание и ритъм. Такъв пример е Айнщайн.

Малките Рибки са като тънки мембрани, чувствителни и сугестивни, поемащи всякакви вибрации от околната среда. Затова е важно да им осигурявате всеки ден спокойствие и защита от зловредни и груби влияния, за да презареждат батериите и да се хармонизират - у дома или в компанията на 1-2 скъпи другарчета, с които се улисват в креативна игра. Много е важно да ги насърчавате да отстояват себе си и мнението си, да казват “не”, и да контрирате склонността им да се сливат с потока. Помагайте им да откриват себе си и да бъдат себе си, а не просто да отразяват другите и да полепват от идентичността на любимото си приятелче в момента.

Децата Риби рядко откликват добре на строго дисциплиниращо възпитание и шаблонни училищни подходи. Към тях трябва да се отнасяте нежно и да създавате условия да разцъфтят в целия си неземен творчески блясък със собствен ритъм и цвят.

Те са изключително състрадателни, затова им спестявайте брутални филми и предавания по телевизията, които биха разстроили деликатната им природа. Те са с крехко здраве, което в голяма степен се разклаща от емоционален стрес. Щадете ги от напрежения, безсмислени спорове и кавги у дома. Но затова пък знайте, че досегът с морето оказва благотворно влияние върху психическата и физическата им кондиция. Водата ги пречиства и зарежда.  

*Очаквайте продължение по темата за децата със земен и огнен зодиакален знак.

Прочети още:

Как да се справим с детето, според зодията му - I част

Най-подходящата работа според зодията ви

Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?

Предопределено ли е бъдещето ни?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти